17-19/04/2020 - DUBROVNIK


O NAMA PROGRAM 2020 ULAZNICE PRESS KUTAK GALERIJA POTPORA INFO ARHIV

HR / ENBOŠKET
, Zagreb      Bošket je dalmatinska riječ za stablo koje je služilo kao mamac za hvatanje ptica pjevica, a upravo se tako jedna skupina "ptica pjevica" 2013. godine u Zagrebu okupila na klapski bošket i osnovala istoimenu klapu. Premda su u samim začecima članovi klape dolazili većinom iz Dalmacije, preduvjet za članstvo nije bio regionalna pripadnost, već isključivo ljubav prema klapskom četveroglasnom muziciranju. Tako danas članovi dolaze iz raznih krajeva Lijepe naše – Dubrovnik, Omiš, Split, Pag, Zagreb te Bjelovar.
Klapa Bošket  njeguje izvorno tradicionalno klapsko pjevanje i preferira izvoditi pjesme i napjeve koji su iz raznih razloga zaboravljeni, time nastojimo ostaviti nešto u nasljedstvo novim klapskim generacijama kako su i naši cijenjeni prethodnici ostavili nama te podsjetiti na širinu i bogatstvo dalmatinske kulturne baštine.
Tijekom prvih godina, klapa je nastupala na brojnim smotrama i manifestacijama poput Smotre klapa u Senju, Susreta otočkih klapa u Kolanu na Pagu, više pojavljivanja u sklopu Ciklusa dalmatinskih klapa grada Zagreba, Festival studentskih klapa itd. Zanimljiv izlet u nešto drugačije vode klapa je ostvarila sudjelovanjem u projektu Lijepa naša Sava, u sklopu kojega su obradili stare savske napjeve te ih izvodili u mjestima kroz koje prolazi rijeka Sava (Županja, Slavonski brod, Zagreb, Sisak). Prvo međunarodno iskustvo klape dogodilo se 2014. godine, kada je klapa nastupila na Festivalu klapa u crnogorskom Perastu. Iste godine klapa je prvi put sudjelovala na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš, u kategoriji debitanata. Sljedeću godinu obilježio je prvi cjelovečernji samostalni koncert u muzeju Mimara, kojim je klapa stavila pečat na prve godine svog rada i udarila temelje za dalje. Iste 2015. godine klapa ostvaruje prvo pojavljivanje u Omišu na FDK u konkurenciji muških klapa. Krajem godine klapa nastupa na božićnom koncertu u zagrebačkoj Bazilici Srca Isusova, što je predstavljalo prvo iskustvo s klapskom sakralnom glazbom, a čemu će se klapa povremeno vraćati i u daljnjem radu. Taj koncert ujedno je bio prvi koji je klapa radila pod stručnim vodstvom nove voditeljice, Gine Damjanović. 2016. godine klapa je zaredala s nastupima na Večeri Dinka Fia u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici, koncertu "U vrtu" zagrebačkih klapa na Filozofskom fakultetu, smotrama klapa u Svetoj Nedelji te Povljani na Pagu. Sve to bio je uvod u nastup na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, jubilarnom 50. izdanju, gdje se klapa plasirala u svoje prvo finale ovog najprestižnijeg klapskog festivala. Nedugo potom klapa osvaja 1. mjesto prema odluci stručnog žirija na Festivalu klapske pisme u Posušju i cijenjenu nagradu Posuški stećak. Ljetnu sezonu klapa je zatvorila nastupima na smotrama u Sv. Filip i Jakovu, Bibinjama i Sisku. Kraj godine obilježio je nastup na 15. smotri muških pjevačkih sastava Hrvatske te izvođenje kolendi na Božićnom koncertu u Zagrebu.

Nagrade i priznanja:
-Festival klapske pjesme Posušje, 2016. / Prva nagrada stručnog žirija
-Festival dalmatinske klape Omiš, 2016. / Plasman u finale
-Festival dalmatinske klape Omiš, 2014. / Večer debitanata

Postav klape čine:
Bojan Karavanić -  1. tenor
Milan Stanić -  2. tenor
Branimir Gregov -  2. tenor
Marko Vukić -  bariton
Nikola Bošković - bariton
Tomislav Kovačić - 1. bas
Fabijan Oštarić - 1.bas
Veno Lebarić -  2.bas
Šiško Horvat Majcan -  2. bas
Voditeljica klape je Gina DamjanovićSlužbene web stranice: http://https://www.facebook.com/klapa.bosket/

Sudionici: Aklapela 2017, Aklapela 2020


Aklapela 2020

BOŠKET - Zagreb
DIŠPET - Zagreb
KAŠE - Dubrovnik
MUNITA - Zadar
OŠJAK - Vela Luka
PRASKA - Podstrana
SINJ - Sinj
SUBRENUM - Župa dubrovačka

Produkcija: Dubrovnik PartneR / Vukovarska 26, HR-20000 Dubrovnik / T +385 20 448 180 / F +385 20 358 008 / E partner@dubrovnikpr.com