26-28/04/2019 - DUBROVNIK


O NAMA PROGRAM 2019 ULAZNICE PRESS KUTAK GALERIJA POTPORA INFO ARHIV

HR / ENCESARICE
, Zagreb     „Pjevaju ono nečujno objektivno spoznanje, ono nepristrano, a prožeto duševnošću uprisućenoj u nespoznatljivo etičko i estetsko, jer tamo, u misteriju iznad praga pjeva – tamo je njihova glasovna molitva: u naslućenju neprepričljivih značenja pučkog i skladanog ….“
Ljubo Stipišić Delmata o klapi Cesarice
Klapa Cesarice, osnovana potkraj 1993., već je dvadeset i pet  godina u vrhu hrvatske klapske scene. Na repertoaru su joj ponajviše izvorne i skladane dalmatinske klapske pjesme, ali povremeno se vrlo uspješno upušta i u druge glazbene žanrove i folklornu tradiciju drugih naroda. Do danas je održala mnogo nastupa i samostalnih koncerta u Hrvatskoj i inozemstvu (Slovenija, Italija, Austrija, Njemačka, Luksemburg, Belgija, Češka, Slovačka, Francuska, Portugal).
Od 1994. do 1998. sudjelovala je na najprestižnijem klapskom natjecanju Festivalu dalmatinskih klapa Omiš na kojem je osvojila čak jedanaest nagrada (sedam zlatnih, dvije srebrne, nagradu za najbolju klapu-debitanticu i Nagradu Bašćinski glasi koju dodjeljuju voditelji klapa) kao i naslov trostruke apsolutne pobjednice Festivala u nizu.
Na poziv organizatora, Cesarice su nastupile na otvorenju jubilarnog 50. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu u srpnju 2016.g. kao jedna od klapa koja su dale poseban doprinos klapskom pjevanju i trajno obilježile klapsku povijest. Također, iste godine u okviru Festivala nastupaju na Večeri novih skladbi sa pjesmom Vedrana Bonačića 'Mornarova ljuba' koja osvaja nagradu za najbolju skladbu, a Cesarice 1.nagradu žirija za najbolju izvedbu.
Na međunarodnim natjecanjima zborova IX Concorso Internationale di Canto Corale 1998. u Veroni i Slovakia Cantat 2007. u Bratislavi također osvajaju prvu nagradu.
Klapa je izdala tri nosača zvuka (Cesarice, Cesarice 2 i Cesarice 3) za koje je nagrađena četirima diskografskim nagradama Porin: prvi je album 1999. nagrađen kao najbolji album folklorne glazbe, drugi je 2001. dobio nagradu za najbolju vokalnu izvedbu folklorne glazbe, a treći je 2010. ovjenčan čak dvjema nagradama: za najbolju izvedbu klapske glazbe (za skladbu Zapivala tica mala) i kao najbolji album klapske glazbe. Krajem 2012. klapa je izdala četvrti 'live' nosač zvuka Klapa Cesarice & Edin Karamazov koji je plod suradnje sa proslavljenim lutnjistom i gitaristom Edinom Karamazovim. Skladba Ča vridi s tog albuma nominirana je za Porin 2013 u kategoriji najbolje klapske izvedbe.
Cesarice je deset godina vodio mo. Bojan Pogrmilović, od 2004. surađuju s priznatim klapskim stručnjacima dr. sc. Markom Rogošićem, pok. mo. Dinkom Fiom i mr. sc. Joškom Ćaletom, a od jeseni 2012. umjetnički ih vodi mag. mus. Antonia Mimica.
Najveća zasluga, ujedno najveće ostvarenje klape Cesarice, nisu brojne nagrade i ugled koji je njima stekla, nego, jednostavno, njezin unikatni repertoar i pjev koji nudi publici.

Postav klape čine / members of the klapa are:
Ani Vuletić - 1.sopran/1st soprano
Vedrana Šiša - 2.sopran/2nd soprano
Marija Vukšić - 2.sopran/2nd soprano
Vedrana Zrnić - 1.alt/1st alto
Andreja Jurić - 1.alt/1st alto
Jasna Kufner - 2.alt/2nd alto
Vesna Batistić Fačini - 2.alt/2nd alto
Ljiljana Forintić - 2.alt/2nd alto
Antonia Mimica - 2.alt/2nd alto

Umjetnički voditelj klape: mag. mus. Antonia MimicaSudionici: Aklapela 2014, Aklapela 2018


Aklapela 2019

ARMORIN - Zagreb
FA LINĐO - Dubrovnik
GRDELIN - Zagreb
KAŠE - Dubrovnik
MRIŽA - Split
ORŠULICE - Vodice
SKONTRADURA - Dubrovnik
VINČACE - Novi Vinodolski

Produkcija: Dubrovnik PartneR / Vukovarska 26, HR-20000 Dubrovnik / T +385 20 448 180 / F +385 20 358 008 / E partner@dubrovnikpr.com